FIT: Owsianka na śniadanie- obowiązkowo!

  • 24
Dzisiaj mały post śniadaniowy.

Wszyscy od zawsze mi wmawiali, że owsianka to najlepsza rzecz, jaką można zjeść rano.
Problem w tym, że mi to cholernie nie smakowało!
Bardzo nie lubię mleka- śmierdzi mi i nie jestem w stanie pić go w czystej postaci. Kakao zawsze robiłam z czterech czubatych łyżeczek na szklankę mleka.
W podstawówce, na "zielonej szkole", wmówiłam wychowawczyni, że mam uczulenie i nie mogę jeść zupy mlecznej na śniadanie. No nie ruszę choćby nie wiem co!
Jak tu więc jeść tę owsiankę? Na wodzie (tak ją przygotowuje moja Mama) też mi nie smakowała. Dodawanie przypraw też nic nie dawało.
Aż do dnia, gdy w internecie znalazłam pomysł, co by do tego mleka na owsiankę dosypywać łyżkę budyniu! Takie proste, a jakie genialne rozwiązanie!
Od tej pory owsiankę jem codziennie, dodając do niej różne owoce, a przynajmniej rodzynki.
Budyń dodaje owsiance nieco gęstości i całkowicie zabija zapach i smak mleka.
To mi się podoba.

No dobrze, ale dlaczego owsianka jest taka zdrowa?



  • Błonnik  w owsiance pochłania znaczne ilości wody, która spowalnia proces trawienia. Dzięki temu czujesz się syta szybciej i na dłuższy czas.
  • Jedząc owsiankę może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Rozpuszczalny błonnik pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi.
  • Owsianka zawiera szeroki wachlarz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest dobrym źródłem białka, węglowodanów złożonych i żelaza.
  • Błonnik i inne składniki odżywcze zawarte w owsiance mogą faktycznie zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.
  • Owsianka ma mnóstwo witaminy B, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
  • Jeden talerz takiej stosunkowo niskokalorycznej owsianki, o niskiej również zawartości tłuszczu podwyższa poziom energii (bardzo ważne w godzinach porannych!), nie wtłaczając jednocześnie w nasze ciało tłuszczu.
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika i dobrym wpływom na procesy trawienna pomaga również cieszyć się ładniejszą cerą i sprzyja nam w walce o płaski brzuch :)


Owsianka sama w sobie jest dość nudna, nawet na bazie lekko budyniowej, więc warto sobie do niej coś sypnąć- owoce, orzechy, bakalie, przyprawy... 

źródła użytych obrazków: quakeroats.com, urodaizdrowie.pl, zdrowieznatury.blox.pl, fitblr, mojegotowanie.pl)

A Wy? Lubicie? Jecie? Macie jakieś pomysły jeszcze? :)

24 komentarze:

  1. czasem jem w takiej wersji jak Ty...z roznego rodzaju owocami ale triku z budyniem nie znalam...musze wyprobowac:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny post;) Zostałaś otagowana! http://zapytajklaudie.blogspot.com/2012/08/teraz-moja-kolej.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam owsianke mój dziadek jadł całe życie i nigdy nie chorował i całe życie nam powtarzam, że to dzięki owsiance

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja często jem owsiankę, bo taka zdrowa, jak zjem taką michę owsianki rano to nie czuję się głodna przez bardzo długi czas i mam mnóstwo energii na cały dzień ;) Muszę wypróbować wersję z budyniem, pierwszy raz o tym słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. owsianka + owoce = mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę spróbować sposobu na budyń, może i ja się wówczas przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja od małego jem chałkę z nutellą na śniadanie, wiem bardzo zdrowo :D ale mleko niestety źle działa na moje problemy z refluksem :/
    Anomalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety, ja nie lubię mleka, a niektórzy nie mogą:(

      Usuń
  8. Ja już wole wypić karton mleka niż zjeść owsianke, ble ;/ A rodzynki to nagorsze paskudztwo jakie można by było wymyślić.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie przepadam za owsianką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też dzień zaczynam od owsianki, ale na twarzy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie na owsiankę musi już naprawdę najść ochota żebym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  12. Też bardzo polubiłam owsiankę, robię ją pół na pół z woda z mlekiem, dodaję kakao, rodzynki, suszone śliwki orzechy i obowiązkowo cynamon i kardamon.

    OdpowiedzUsuń
  13. Owsianka zawsze jest przecież gęsta i kleista - nawet bez budyniu :)
    Ja dziś jadłam na śniadanie placuszki owsiane :) Chyba zagoszczą wmoim menu śniadaniowym na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no taaaak, ale budyń jeszcze bardziej ją zgluca ;)

      Usuń
  14. lubie ale nie mam czasu ;) na szybko wciagam musli czy granole z jogurtem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak zazwyczaj zaczynałam dzień, zwłaszcza, ze kocham granolę, ale dalej mam rozwalonego zęba i swoje gusta kulinarne kieruję ostatnio ku bardziej ciapkatym potrawom ;p

      Usuń
  15. Tego jeszcze nie słyszałam ;D ale lubię owsiankę bez budyniu i uwielbiam mleko ;) owsianka na wodzie czy na mleku pycha ;>

    OdpowiedzUsuń
  16. ja osobiscie kocham owsianke. tradycyjna na mleku :) pyszna jest z orzechami i suszonymi sliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawy pomysł z tym budyniem, będę próbować!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam owsiankę :D Ale takiej wersji budyniem nie znałam jeszcze, będzie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł na owsiankę ! :) Z tymi owocami wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Komentarze reklamowe, obraźliwe, nie zawierające konstruktywnej krytyki
będą usuwane.

Dzięki za komentarz!

Obserwują